A kutya, mint tudjuk megkapta az "ember leghűségesebb barátja" címet, és a hűség melletti egyik legkiemelkedőbb pozitív tulajdonsága a magas intelligencia. Fajtánként persze ez az intelligencia eltérő, de összességében mondhatjuk, hogy a kutya egy rendkívül okos és értelmes jószág. 

A felelős gazda figyel arra, hogy kutyája megfelelő fizikai és szellemi táplálékot kapjon. A szellemi táplálék pedig a tanulás, együtt a gazdával, s a kutya - tapasztalataim szerint - szívesen tanul.  A kutya és az ember közötti kapcsolat a tudományos megfogalmazás szerint: "... farkasfalkában megfigyelt erős hierarchikus viszony, ahol az ember a megkérdőjelezhetetlen tekintélyű domináns fél. A kutya a gazdáját és annak családját (jó esetben) falkavezérnek, illetve felettes falkatagnak tekinti, akiknek a megvédése az ő feladata..."

Emellett ugyanakkor mai modern, urbánus világunkban szükség van olyan magatartásfajták elsajátítására is, mint a pórázon haladás a gazda mellett, a nyugodt viselkedés szirénázó jármű elhaladásakor vagy örömében sikítozó kisgyerek futva közeledésekor, vagy a más fajtársakkal való találkozáskor, - de számtalan példát lehetne erre felhozni. A harmonikus együttéléshez szükség van a gazdának és a kutyának is arra, hogy betartsák egymás szabályait. Ha lakásban tartott kedvencről van szó, fontos, hogy meglegyen a napirendje: mikor megy ki a szabadba, mikor eszik, mikor marad egyedül. Ezeket az időszakokat a kutya hamar megjegyzi, s ha a gazdi betartja boldog és problémamentes együttélés lesz az eredmény.

Én magam mindig arra törekszem, hogy ha már van egy kutyám, s az ő kis élete sajnos rövidebb az enyémnél, akkor Boldog Életet élhessen velem, boldog kiskutya legyen. Persze ennek a "boldogságnak" vannak korlátai, hiszen nem jöhet el velem dolgozni, vagy nem jöhet velem vásárolni, s időnként azért nem árt porszívóznom sem, bármennyire is nem szereti a hangját Marcipán kutyám.

Azért mára már azt is megtanultuk, hogy a felmosófa sem játék, s a Domestosos víznek igencsak rossz íze van, és  a mosógépet is működtetni kell időszakonként:-)

Gondoljunk csak bele, hogy milyen zavaró lehet egy ilyen fejlett - az emberénél mindenképpen fejlettebb - érzékekkel ellátott kutyának a sziréna visítása, a mosógép centrifugálás programjának hangereje, vagy a porszívó búgása. 

Marcipán kutyám egy vérbeli törpe schnauzer, s a szakirodalom szerint  ő "...nem félénk, rámenõssége, mely higgadtsággal és nyugodtsággal párosul, jófajta karakterré teszi. Megbízható, gazdájához feltétlen hû. Rettenthetetlen bátorság, jóindulatú természet jellemzi." Egyes kutatások szerint a törpe schnauzer kutyafajta intelligenciája egy 5-6 éves gyermek intelligenciájához hasonlatos. Épp ezért igazi társ is tud lenni."

Én nem vagyok szakember csak egy kutyaimádó gazdi, aki már haraptatta is meg magát azért, hogy a saját kutyájának ne essen baja. Fájt... igen, műtötték is a kezemet, sínben is volt hosszú ideig,.. de bármikor ugyanezt megtenném Marcipánért, mert, ha Őt harapja meg az a másik eb, akkor azt  Ő bizony nem éli túl... 

Azt mondják nem szabad "emberiesíteni" vagyis emberi tulajdonságokkal felruházni a kutyákat, mert ők nem emberek, hanem állatok. Ennek ellenére én azt mondom, hogy nem csak a saját kutyám, hanem az általam a Kutyaszerviz Iskola kutyatanulói viselkedését is átgondolva bizony észrevehetőek olyan megnyilvánulások, amelyek nagyon is emberiek. Például : féltékenység (ha a gazdi más kutyát merészel simogatni), huncutkodás (ha a gazdi korholja, az enyém például hátra néz, hátha van ott más valaki, akinek a szidás szólhat), a kedves orral bökdösés, amikor törődést igényel vagy játékra hív fel, amikor úgy veszi el a jutalomfalatot, hogy még véletlenül se okozzon vele fájdalmat a gazdinak, vagy amikor tudja hogy rossz, illetve helytelen dolgot művelt és szidást kap lesúnyja magát, és bocsánatkérő nagy ártatlan szemekkel néz fel.... ezeket mi emberek is csináljuk. (legalábbis szerintem).

Kicsit már értek a kutyák nyelvén, de még mindig nem olyan mértékben, mint Knitolhoffer László kutyakiképzőnk, aki már több évtizede foglalkozik kutyákkal. Kicsit irigylem is érte, mert ez nem munka, vagy nyűg - véleményem szerint - az ő munkája a hobbija, s teszi ezt a mai napig felelősséggel, kimerítő odafigyeléssel, és lelkesedéssel.

Gondolatmenetem befejezéseképpen kérném a kedves olvasót, hogy ha van mondanivalója, vagy bármi olyan tapasztalata amit megosztana a blog olvasóival, kommentelje e bejegyzést!

U-COO

S íme a letölthető fotók linkje: 

https://plus.google.com/photos/101748669037477848161/albums/5968457004328421633?banner=pwa

süti beállítások módosítása